T E M P L OM F Ű T É S  S O L A R T    I N F R A S U G Á R Z Ó V A L

 

Gazdaságos, mivel csak a mise idejére kell bekapcsolni.

Nem mozog a levegő.

Nincs lecsapódó pára, mely károsíthatja a templom freskóit.

Nincs zaj.

Nem a levegőt fűti, hanem a sugárzási területen lévő személyeket és tárgyakat.

 

Régen hideg időben mindenki vastagon öltözött a templomba induláskor, hogy meg ne fázzon, ma azonban a központi fűtés idején sokan elvárnák, hogy a templomban se fázzanak. Egyesek talán pont emiatt hanyagolják a templomba járást téli időszakban. Nem könnyű feladat a kellő teljesítményű, korszerű, hatékony és egyben energiatakarékos fűtés megtalálása és kivitelezése.

 

Nem kell tovább keresnie, hiszen a Solart infrasugárzó család mindezen kritériumoknak teljesen megfelel !

 

Napjainkban egyre több templomban merül a felújítások során fűtési rendszer kiépítésének igénye. Többféle fűtési megoldás létezik, azonban ezen épületek rossz hőszigetelése miatt igazából egyik sem nyújtott tökéletes és gazdaságos megoldást a SOLART infrasugárzó család megjelenéséig.

A Friendly Heating elnevezésű kutató projekt keretein belül készült eredmények szerint "Elektromos fűtés esetén ez az első számú jelölt a műemlékvédelmi normáknak megfelelő fűtésre a templom teljes területére. A templomban tartózkodó, egyaránt ülő és álló emberek hatásos melegítése." 

Letölthető összefoglaló a kutatás eredményeiről.

A templomok hőszigetelése (tető, ablakok, falak) sajnos nem megoldható, így az egyéb fűtési megoldások nem jelentenek gazdaságos megoldást.

Más fűtési rendszerek hátrányai:

A hőlégbefúvó rendszerek működése közben nagy zaj keletkezik, a működés során befúvott levegő miatt száll a por, a hirtelen létrejött meleg levegő miatt a falon páralecsapódás jön létre, mely károsíthatja a templom freskóit. A mise előtt órákkal be kell kapcsolni a fűtési rendszert a meleg elérése miatt. A levegő hőingadozása miatt károsodhatnak a templomban lévő berendezési tárgyak.

"A hirtelen hőmérséklet-változás legfőbb elszenvedője mindig az orgona. Óvja orgonáját a túlzott fűtéstől, az tudniillik nemcsak elhangolja, de végzetes károkat is okozhat benne. A legrosszabb az, amikor a levegőt fűtjük." (Evangélikus Élet 2003/33 - Litugikus sarok - Techniakai eszközök az istentiszteleten II. Hafenscher Károly (ifj.) )

A központi fűtés kiépítése költséges, jelentős átalakításra van szükség (csövek elvezetése, nagyméretű radiátorok elhelyezése a falon) a keletkezett meleg levegő miatt száll a por, páralecsapódás keletkezik a falon. A rendszert folyamatosan temperálni kell a fagyásveszély miatt, valamint a mise előtt órákkal növelni kell a hőmérsékletet.

Mindkét említett fűtési rendszer esetén a legfontosabb tudni, hogy a meleg levegő, mely elvileg a gyülekezet tagjait melegítené felfelé száll, ahol az ablakok és a tető nem kielégítő hőszigetelése miatt el is távozik a meleg levegő nagy része. Mivel a falak sem hőszigeteltek, így itt is sok energia kárba megy.

SOLART-ról

Az infravörös SOLART fűtési rendszer lelkét a speciális kvarc halogén infrasugárzók adják, melyeket neves gyártók (Toshiba, Philips, Victory) készítenek speciális fűtési célokra kifejlesztve. Ezek az infrasugárzók az infravörös tartomány azon részének kibocsátására vannak beállítva, melyek elsődlegesen azt a területet melegítik fel, melybe beleütköznek. Ezáltal a besugárzott területen lévő emberek és tárgyak felmelegednek, mintha a Nap sütött volna ki a templom belsejében a nap bármely szakában egy kapcsoló felkapcsolása esetén azonnal.

Tekintettel arra, hogy az infrasugarak rögtön a bekapcsolást követően kifejtik melegítő hatásukat, így nincs szükség  a templom előmelegítésére ezen fűtési rendszer esetén, hiszen elég csak a hívők megérkezésekor felkapcsolni a melegítő rendszert.

A SOLART infra fűtési rendszer nem a levegőt melegíti, így a templomok számára legkárosabb - mozgó meleg levegő - tényező ennél a rendszernél nem észlelhető.

 

Mivel az infravörös sugárzók nem levegőt melegítik, így a SOLART rendszerek esetén:

- nem kell melegíteni a templom hatalmas légkörét (elsődleges hőátvevő közeg az ember),

- nem száll a por és a baktérium a templomban,

- nincs károsanyag kibocsátás és páralecsapódás,

- nincs hanghatás,

- elég csak zónákat fűteni a misén tartózkodók számától függően.

 

Az infrasugárzók kis méretűk és formatervezésük miatt nem zavarják meg a templom megszokott belső képét.

Példaként a leggyakrabban használt Solart M3H 4,5 kW-os infrasugárzó mérete 42,5*34,5*5,5 cm, súlya 3,9 kg, mely egy 17 Collos lapmonitor méretével megegyező !

Az alábbi hőképeken látható, hogy a Solart templomfűtés esetén pár perc működést követően a besugárzott területen lévő tárgyak / padsorok a környezethez képest jelentősen felmelegedtek.

 

                                      

                

Referenciáink megtalálhatók több száz templomban Europában:

Románia - Nagylak / katolikus

Románia - Otományi / református

Lengyelországban, Ukrajnában, Olaszországban, Csehországban, Litvániában, Romániában, Fehéroroszországban

és hamarosan már Magyarországon is.

 

Referencia képek:

 

Infravarázs Bt.

1139 Budapest, Frangepán köz 16. fszt 1.

Nyitva tartás: Előre egyeztetett időpontban H-P.: 16:30-20-00 óra között és hétvégén

Tel.: 06-70-453-28-52      Fax.: 06-70-901-00-02

E-mail: info@zonafutes.hu

Főoldal       

Teraszfűtés

Egyéb felhasználás

Letöltés